Autorijden in de winter: waar moet jij op letten?

Als jij deze winter de weg op gaat dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. De Nederlandse winters kunnen voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen. Met gladde wegen en zichtbeperkende sneeuwstormen is het niet altijd veilig om onvoorbereid de weg op te gaan. In dit artikel vertellen wij jou daarom wat jij kunt doen om veilig en goed voorbereid de weg op te gaan.

Veilig autorijden: neem alle bochten rustig

Wanneer de weg glad is en de strooiwagens nog niet zijn langsgekomen dan is het belangrijk om voorzichtig met het gaspedaal om te gaan. Begin altijd rustig met gas geven en zorg er bij iedere bocht voor dat je het gaspedaal loslaat. Door de stuurbeweging en de extra snelheid kan de achterkant van de auto gaan draaien. Veilig autorijden begint daarom bij rustig gas geven. Als je het niet veilig vindt om zonder strooizout de weg op te gaan dan kun je beter tot later in de ochtend wachten met autorijden.

Zorg voor extra gewicht

Auto’s met weinig grip glijden sneller weg in de sneeuw en kunnen hierdoor ook sneller gaan slippen. Het is daarom belangrijk om de auto voldoende gewicht te geven zodat deze voldoende grip kan krijgen. Plaats hierom enkele zoutzakken of andere spullen met gewicht in de auto wanneer jij bang bent dat jouw auto te licht zal zijn. De meeste nieuwe auto’s zijn zwaar genoeg om voldoende grip te hebben.

Koop op het juiste moment winterbanden

Winterbanden zijn essentieel wanneer er sneeuw op de weg ligt. Of je nu op vakantie gaat of gewoon in Nederland blijft, de kans op sneeuw blijft altijd aanwezig. Winterbanden geven betere grip in winterse omstandigheden en kunnen ervoor zorgen dat de auto niet wegglijdt of gaat slippen. Iedere auto zou in de winter moeten worden voorzien van deze banden. De prijs ligt vrij hoog en kan uitkomen op enkele honderden euro’s per band. Dit is vaak de reden dat bestuurders deze niet kopen.

Gebruik bovenstaande tips om de veiligheid op de weg voor jezelf en anderen te verbeteren. Zo voorkom jij ongelukken of andere vervelende verkeerssituaties.

About

View all posts by